Schuttersfeest in Assinghausen

Elk jaar wordt het Sauerland op zijn kop gezet door het zogenaamde Schützenfest. Het dorp wordt versiert met vlaggen voorzien van het wapen van hun eigen dorp en dan is het van donderdag tot en met maandag 1 groot feest.  De nieuwe koning wordt immers gekroond. Het feest trapt af met de winnaar van het schieten van een houten vogel uit een houten paal.. De eerste die de vogel eraf schiet is de winnaar en wordt officieel gekroond tot koning.

De Schutterskoning draagt dan een zilveren vogel als symbool van zijn overwinning. Deze vogels zijn vaak eeuwenoud en worden samen met de zilveren schilden zorgvuldig bewaard. In veel gevallen ontleent het gilde zijn leeftijd aan deze vogel. Overal staan bierkraampjes en het plaatselijke dweilorkest leidt een lange parade met leden van de plaatselijke schuttersvereniging en hun hofhouding  in prachtige kledij. Het hele dorp loopt uit om dit te bekijken en te vieren. De jeugdafdeling van de vereniging sluit de parade in historisch kostuum met een houten geweer.

Elk dorp viert zijn eigen schuttersfeest. Dus als je echt fan bent kan je in de zomer wel elk weekend in een ander dorp genieten van deze traditie.

Rozenfeest

In Assinghausen is de roos een bepalend onderdeel van het dorp. Sinds 2007 is Assinghausen zelfs benoemd als erkend Rozendorp. Er lopen […]